Genel Bilgiler

Kuruluş: Sosyal Bilimler Enstitüsü, 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 Sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan 5765 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü`ne bağlı olarak kurulmuştur. 
Gelişim: Enstitümüz 2011-2012 Öğretim Yılında; İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi; Türk Dili ve Edebiyatı  Anabilim Dalında 1’i yabancı uyruklu 12 yüksek lisans, 6  doktora öğrencisi ile öğretime başlamıştır. Halen 23’ü yabancı uyruklu 233 yüksek lisans, 7’si yabancı uyruklu 33 doktora olmak üzere 266 öğrenci ile öğretime devam etmektedir. 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla, 34 yüksek lisans, 12 doktora olmak üzere 46 kişi mezun olmuştur.

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında bünyesindeki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümüne 40 öğrenci alarak aktif bir birim konumuna gelmiştir. Fiziki alt yapısı ile birlikte akademik kadrosunu da kısa zamanda güçlendiren yüksekokulumuz, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Spor Yöneticiliği Bölümü I. öğretime, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında da II. öğretime öğrenci alarak bünyesindeki farklı ikinci disiplini aktifleştirmiştir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibari ile 49 kız, 92 erkek toplamda 141 öğrenci öğrenim görmektedir. Spor Yöneticiliği Bölümünde ise ikinci öğretim dâhil olmak üzere 68 kız, 118 erkek toplamda 186 öğrenci öğrenim görmektedir. Tüm bölümler dâhil öğrenci sayımız ise 327’dir. Yüksekokulumuzdan 2015-2016 eğitim öğretim yılında 20 erkek 15 bayan olmak üzere 34 öğrenci mezun olmuştur. Yüksekokulumuzun bilimsel başarısın yanı sıra sportif anlamda da madalya sıralaması ve milli sporcu sayımız Üniversite Sporları Federasyonu verilerine göre; 2014 yılında 7 faaliyete katılım sağlanmış, 1 gümüş 3 bronz madalya ile Üniversite sıralaması 116 olmuştur. 2015 yılında 6 faaliyete katılım sağlanmış, 3 altın, 5 gümüş ve 5 bronz madalya ile Üniversite sıralamasında 66 ncı sıraya ve 2016 yılında katıldığı 7 faaliyetten aldığı madalyalar ile 42. sıraya yükselmiştir. Yüksekokulumuz bünyesinde 6 bayan ve 24 erkek milli sporcu mevcuttur.

Açılacak olan yüksek lisans programıyla gerek eğitim kalitesi gerekse öğrencilerin zorlu coğrafya üzerindeki ileriye dönük kararları daha da artarak bilime ve bilim adamı yetiştirmeye katkı anlamında büyük kazancımız olacaktır.

Ardahan ilinde kış aylarının oldukça çetin geçmesi dezavantajların yanında özelikle kış turizminde oldukça mesafe kat etmiştir. Bunun yanı sıra Kafkasya bölgesinde bulunmamız geleneksel oyunların devamlılığını yitirmemiştir. Ardahan ilinde genel olarak dağcılık, kayak (alp disiplini, kayaklı koşu), trekking (dağ yürüyüşü), kano, rahvan at yarışı, atlı cirit, atlı okçuluk, bisiklet, golf, okçuluk, karda güreş, buz hokeyi, buz pateni, halk oyunları, oryantiring gibi oyunların sürdürülebilirliğinde her sene üstüne koyarak ilerleyen yerli ve yabancı turistlerin de artışı eklenerek gerek ilimize gerekse üniversitemize avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda Ardahan ilinin Gürcistan’a oradan da Kafkasya ya bağlanan Türközü ve Aktaş sınır kapılarının açık olması ülkeler arası koordinasyonu sağlamada, öğrenci değişimleri de eklenerek üniversite öğrencilerinin vizyonunu bir o kadar artırmaktadır.

Kurumsal kimliğini her geçen yıl daha da güçlendiren Yüksekokulumuz, önümüzdeki süreçte, bu çatı altında önce yüksek lisans eğitimini daha sonrada Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon Bölümlerinin açılması yönündeki çalışmalarını devam ettirmektedir.
Beden eğitimi ve spor yüksekokulumuz 8 derslik, 23 adet çalışma ofisi, içerisinde basketbol sahası, voleybol sahası, fitness merkezi, laboratuvar, yapay tırmanış duvarı, uzak doğu sporları salonu, gibi dersliklerin bulunduğu bir spor kompleksi mevcuttur.

Ardahan Üniversitesi kapalı spor salonunun dışında yapımı devam eden 2017 Aralık ayı içerisinde tamamlanması muhtemel olan içerisinde bütün salon sporlarının yapılabileceği, bowling yüzme havuzu, derslikler ve laboratuvarların da bulunduğu Şehit Ömer Halis demir Spor Kompleksi yer almaktadır. Ayrıca, Üniversitemiz kampüs alanı içerisinde Türkiye’deki ilklerden olan 3 kuyulu golf sahası bulunmaktadır ve gerek milli takımımız için kamp merkezi olması, gerekse üniversite öğrencilerinin farklılıkları gözlemleyebilmesi, spor kültürünün de artmasını sağlayarak şehrimize ve üniversitemize katkısı kaçınılmaz olmaktadır.

Misyonumuz;
Spor Bilimi alanında mesleki ve kültürel bakımdan çağın gerekliliklerine göre donatılmış bireyleri yetiştirerek Türk Sporunun ve Toplumunun hizmetine kazandırılması ve yapılacak bilimsel araştırmalar ile kişinin, toplumun yaşam standardının yükseltilmesidir.

Vizyonumuz;
Yetiştirdiği insan gücü ve yaptığı araştırmalar ile ülkemiz ve dışında saygın bir yerde olabilmektir.